Ajankohtaista

2020

Tammikuu

to 23.1. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa Riikka Peloa.

Pelon Kaikki elävä (Teos 2019) on aika huikea, 600-sivuinen tajunnanvirtaromaani nyky-Suomesta. Siinä lomittuvat kolmen henkilön, paperittoman jesidimaahanmuuttaja Alanin, nuorisokodista karkaavan teinityttö Auran ja tyttärensä huoltajuuden menettäneen Ellenin näkökulmat, kansanperinteen, mytologian ja ekokatastrofin kuvastot. Kritiikin kohteina ovat niin kovenevien talousarvojen ja muukalaiskammon aika kuin kasvoton byrokratiakin. Harvakseltaan julkaisevan Pelon edellinen romaani, Jokapäiväinen elämämme (2013) kuvasi runoilija Marina Tsvetajevan ja hänen tyttärensä vaiheita 1920-30-lukujen Euroopassa ja Neuvostoliitossa ja voitti Finlandian. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

ke 29.1. klo 18-19.30 haastattelen Malmitalossa Antti Rönkää.

Antti Röngän esikoisromaani Jalat ilmassa (Gummerus 2019) on kuvaus koulukiusaamisesta, sen jättämistä kenties loppuelämäisistä jäljistä ja aihetta edelleen ympäröivästä vaikenemisen kulttuurista. Jalat ilmassa sai tammikuun alussa tavallaan jatkoa, Röngän ja hänen isänsä Petri Tammisen välisestä sähköpostinvaihdosta koostuvan Silloin tällöin onnellinen -teoksen (Gummerus 2020) myötä. Yhtä lailla Silloin tällöin onnellinen käy luovan kirjoittamisen oppaasta, ja elämänfilosofiasta. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

Helmikuu

ke 26.2. klo 17-18.30 puhun Opistotalon Helsinginsalissa 1930-luvun Helsinki-kuvauksista suomalaisessa kirjallisuudessa, etenkin Mika Waltarin romaanista Surun ja ilon kaupunki (1936), Helvi Hämäläisen romaanista Katuojan vettä (1935) ja Elvi Sinervon novellikokoelmasta Runo Söörnäisistä (1937). Työväenopisto järjestää.

to 27.2. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa Nina Honkasta. Toimittaja-kirjailija-käsikirjoittaja Honkasen kolmannen romaanin Pohjakosketus (Into 2019) aiheena on pitkän liiton väljähtyminen ja monia muotoja saava henkinen väkivalta. Honkasen esikoisesta eli Gladiaattorista (WSOY 2002) on tekeillä elokuva. Suomen Penin aktiivi Honkasen kanssa tullee myös luontevasti puhetta ajankohtaisista sananvapauteen, vihapuheeseen ja toimittajien maalittamiseen liittyvistä kysymyksistä. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

Maaliskuu

ke 4.3. klo 18-19.30 haastattelen Malmitalossa Riikka Ala-Harjaa.

Ala-Harjan uusin romaani En Saab (Otava 2019) on On the Road -henkinen, arkisen karhea lesborakkaustarina, jossa ollaan tien päällä vanhalla Saabilla hieman Thelma ja Louise -elokuvan tai Mika Kaurismäen Rosson hengessä. Pirteän poikkitaiteellisen Ala-Harjan kanssa saattaa tulla puhetta myös hänen aktiivisuudestaan sarjakuvien, näytelmien, kuvataiteen ja ruohonjuuritason kulttuuriaktivismin puolella. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

ma 9.3. klo 17-18.30 puhun Turun työväenopistossa (Kaskenkatu 5) Svetlana Aleksijevitšin moniäänisistä dokumenttiromaaneista Sodalla ei ole naisen kasvoja, Tšernobylistä nousee rukous ja Neuvostoihmisen loppu. Turun Pietari-seura ja Turun suomenkielinen työväenopisto järjestävät.

ma 16.3. klo 18.30-20 puhun Kanneltalossa Margaret Atwoodin dystopioista, TV-sarjanakin tunnetusta Orjattaresi-romaanista (1985) ja sen jatko-osasta Testamentit (2019) sekä ns. MaddAddam-trilogiasta (Oryx ja Crake, Herran tarhurit ja Uusi maa). Orjattaresi vie Gileadin fundamentalistiseen teokratiaan, jossa osa naisista on alistettu synnytyskoneiksi. MaddAddam puolestaan lomittaa geenimanipulaatiota, median ja suuryritysten valtaa, Ilmestyskirjan ja Genesiksen eli tuhon ja uuden alun näkyjä. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät. HUOM! PERUTTU KORONAVIRUSTILANTEEN VUOKSI.

Huhtikuu

ma 6.4. klo 17-18 Vuotalossa alustan Jules Vernen elämästä ja tuotannosta. Heti perään, klo 18 alkaen esitetään Richard Fleischerin elokuva Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1954). Työväenopisto ja Vuotalo järjestävät. HUOM! PERUTTU KORONAVIRUSTILANTEEN VUOKSI.

ma 20.4. klo 18.30-20 haastattelen Kanneltalossa Pajtim Statovcia. Kansainvälisestikin parhaillaan breikkaavan Statovcin kolmas romaani Bolla (Otava 2019) on rajoja rikkova rakkaustarina kahdesta nuoresta miehestä, albaanista ja serbistä, juuri kun Kosovon sodan hulluudet ympärillä alkavat. Samoin myyteistä, identiteetin häilyvyydestä ja raadollisesta rakkaudesta. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät. HUOM! PERUTTU KORONAVIRUSTILANTEEN VUOKSI.