Skip to content

Sotilasrajan unet (2014)

Sotilasrajan unet

Onko ihmiskunnan koston kierre katkaistavissa?

Hollantilaisten ex-rauhanturvaajien metsästysretki Turun saaristossa keskeytyy, kun paikalle saapuu mystinen kostaja Flavius. Hän muistaa Bosnian sodan kauhut ja Srebrenican vuoden 1995 verilöylyn, jota rauhanturvaajat katsoivat sivusta. Vuonna 2016 Sarajevossa kuiskitaan Osattomien armeijasta, joka hakee oikeutta tehottomien sotarikostuomioistuinten ulkopuolelta. Yliluonnollisilla kyvyillä siunattu Romanian romani Florían Tímar lähtee henkivartijansa Ruben Holkin kanssa Sarajevoon Osattomien armeijan jäljille.

Sotilasrajan unet kartoittaa entisten Jugoslavian maiden menneisyyttä ja fiktiivistä lähitulevaisuutta. Se on tummansävyinen seikkailu, tarina menetetyistä rakkauksista ja kaihoisa kunnianosoitus Balkanin alueen kulttuurille sekä Unenpäästäjä Florianista (2010) alkaneen trilogian toinen, itsenäinen osa. Romaani oli ehdolla Tähtivaeltaja-palkinnon saajaksi.

“Jani Saxell on kirjoittanut tärkeän ja vaikuttavan romaanin. Sotilasrajan unet pureutuu terävästi ihmisen kykyyn tehdä pahaa lähimmäiselleen. Se suomii äärinationalistista kansankiihotusta, uskontojen keinotekoista vastakkainasettelua ja ahneuden kulttuuria.” (Toni Jerrman, Helsingin Sanomat)

“Jani Saxell (syntynyt 1972) on omaperäisimpiä suomalaisia kirjailijoita. Hänen vahvuuksinaan ovat yllättävät aihevalinnat ja niiden monipuolinen käsittely.” (Esa Mäkijärvi, Demokraatti)

“Parhaimmillaan ja ´voimakkaimmillaan´ Saxell onkin juuri kuvatessaan henkilöidensä inhimillistä (kaikista paranormaaleista kyvyistä riippumatonta) epävarmuutta ja muukalaisuutta; pelkoja, tuskaa ja toiveita; halkeamia ja voimattomuutta.” (Maija Vesanen, Parnasso)

“(…) 589-sivuinen romaani on yhtä aikaa niin läsnä kauhussa ja arjen makuisesti kerrottu, että se ei jätä rauhaan. Kirja kulkee eri maissa ja hyvin monessa tasossa, johon nivoutuvat toisiaan tappavat hollantilaiset rauhanturvaajat, yliluonnollisia kykyjä taitavat ihmiset, oikeutta hakeva Osattomien armeija ja unennäkijä Florian rakkauksineen. (…) Monitasoisuudessaan yksi vuoden 2014 parhaimpiin kuuluvia kirjoja.” (Kirsikka Kiviniemi, Ilta-Sanomat)

“Sivuilta lävähtää kasvojen eteen tarina, joka on kiusallisen lähellä nykytodellisuutta. Koto-Suomea hallitsee perustus-kristilliset, ja unikadosta kärsivän linnake-Euroopan taivaanrajassa näkyy jälleen maailmanpalon kajastus. Romaani pohtii ikuisuuskysymystä: ihmisen kykyä pahuuteen. Toivo ja tulevaisuus syntyvät kirjan erilaisista henkilöistä, jotka kykenevät astumaan monenlaisten rajojen yli.” 4/5 tähteä (Maija Lähteenmäki, Voima)

Lue myös
Toni Jerrmanin arvostelu Helsingin Sanomissa.

Esa Silanderin arvostelu Turun Sanomissa.

Jukka Mallisen arvostelu Kansan Uutisissa.

Sotilasrajan unet Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa.

Elli Lepän arvostelu Tähtivaeltajassa.

Sotilasrajan unet Kannesta kanteen, sivuista sivuille -blogissa.