Vaihtoehtoinen USA kartoittaa Yhdysvaltain kansalaisyhteiskuntaa: sodanvastustajien, Vietnamin ja Irakin veteraanien, ympäristöväen, seksuaalisten vähemmistöjen, intiaanien, afroamerikkalaisten ja latinoiden nykytilaa. Matka- ja reportaasikirjassa käydään tutustumassa New Orleansin kivuliaaseen jälleenrakennukseen Katrina-hurrikaanin jäljiltä, New Yorkin Brooklynin monikulttuurisuuteen, Seattlen musiikkiskeneen, San Franciscon lahteen turistikulissien takana ja USA:n ja Meksikon rajalle nousevaan siirtolaisuuden vastaiseen muuriin.
Haastattelupainotteisessa kirjassa ajatuksiaan esittävät aktivistit, toimittajat, taiteilijat ja akateemiset (toisin)ajattelijat, muun muassa globalisaatiokriitikko Naomi Klein, rauhanrabbi Michael Lerner, kirjailijat Ursula K. Le Guin, Junot Díaz, Jonathan Lethem ja Jayne Anne Phillips sekä ”vaihtoehtoisen mediaimperiuminsa” luonut kuvataiteilija Nikki McClure. Teoksen runsas valokuvakuvitus on Susanna Lappalaisen kameranjälkeä.
Poliittisuutensa ja yhteiskuntakritiikkinsä ohella kirja pyrkii myös rikastamaan Yhdysvalloista Suomessa käytävää keskustelua, murtamaan viholliskuvia ja tuomaan mukaan laajan maan monikulttuurista muutosenergiaa.
Tekijöidensä henkilökohtaisten fiksaatioiden takia kirja viipyy muun muassa science fiction –kirjallisuudessa, maahanmuuttajatyötä tekevissä uskonnollisissa järjestöissä, Palestiina-solidaarisessa amerikanjuutalaisuudessa, Seattlen 1980-90-lukujen taitteen grunge-musiikissa ja 1970-luvun ”Uuden Hollywoodin” antiautoritaarisissa elokuvissa. “Reportaasikirja valottaa sitä, mikä jää valtamediassa talouden ja politiikan otsikoiden katveeseen. Amerikkalaisarki ja monikulttuurisuus pääsevät ääneen. Saxell paljastaa, että USA, joka monille on yhä vain sotahullujen maa ja häikäilemättömän kapitalismin tyyssija, on paljon muutakin.” (Lea Lappalainen, Sana)
“Pääosin valtavirran ulkopuolella työskentelevien aktivistien ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ääni kuuluu hyvin lukuisten syvien ja laajojen haastattelujen kautta. Niiden väliin on soviteltu etäisyyttä ottavia ja taustoittavia lukuja, joiden avulla kuvataan kansalaisyhteiskunnan eri puolia ja tapahtumia. (…) Kirjoittajan omaelämänkerrallinen ote tuo esille raadollisen toimittajantyön niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa. Subjektiivista kokemusta painottava kerronta värittää kirjaa vahvasti. Mielialat, näkymät ja ensitunnelmat välittyvät aidonkaltaisina osina matkaa.” (Janne Hukka, Kulttuurivihkot)
“Kirja on kuitenkin suomalaisille erinomainen avaus aihepiiriin. Kun täkäläisessäkin rauhanliikkeessä vastustamme Yhdysvalloista johdettavaa sotapolitiikkaa, on tärkeää tietää jotakin heistä, jotka tekevät samaa paikan päällä.” (Elias Krohn, Rauhan Puolesta)
“Jani Saxell ja kirjaan valokuvia ottanut Susanna Saxell sekä henkiset taustajoukot ovat tehneet kunnianhimoisen ja laajan sukelluksen Yhdysvaltoihin, joka ei paistattele päivää lehtien sivuilla. Kirjan lukuisat keskeisiä henkilöitä ja kansalaisjärjestöjä sekä kaupunkien talous- ja sosiaalihistoriaa esittelevät faktaboksit tuovat paljon lisätietoa mahtavan maasta ja sen vaihtoehtoväestä. (…) Vaihtoehtoinen USA on laaja kurkistus kartoittamattomaan aiheeseen.” (Rita Dahl, KirjaIN)
“Vietnamin veteraanien, intiaanien, afroamerikkalaisten ja latinojen näkökulmat tuovat esiin maan virallisen julkisuuskuvan takana piilevät ristiriidat, ja niitä riittää.” Saga Wiklund, Kotiliesi.
Lue myös
Jyri Raivion arvostelu Helsingin Sanomissa.
Jukka Mallisen arvostelu Kansan Uutisissa.
Vaihtoehtoinen USA Kotikirjasto-blogissa