Skip to content

Ajankohtaista

Syksyn 2024 tapahtumakalenteri


Syyskuu


to 5.9.2024 klo 10-11.30 luennoin kauhun kuninkaan Stephen Kingin (s. 1947) dekkareista ja Holly Gibneyn hahmosta Opistotalon kirjastossa, Helsinginkatu 26 (2. krs.) Holly esiintyi ensin tärkeänä sivuhenkilönä Mersumies-trilogiassa (2014-16) ja kauhujännärissä Ulkopuolinen (2018). Nyt hän on saanut oman nimikkoromaaninsa Holly (2023). Vasta neli-viisikymppisenä kunnolla itsenäistynyt nainen löytää itsestään uusia vahvuuksia etsiväntyön kautta. Hän on elokuvafriikki, syrjään vetäytyvä empaatikko ja ihmistuntija.
Holly on saanut kotimaassaan tunnustusta realistisesta autismin kirjolla olevan päähenkilön kuvaamisesta.
Työväenopisto järjestää, vapaa pääsy.

ti 10.9. klo 18-19 haastattelen runoilija Saila Susiluotoa (s. 1971) Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa. Hänen uusin kokoelmansa Akheron (2024) on saanut nimensä kreikkalaisesta mytologiasta. Se on yksi tuonpuoleisen viidestä joesta. Kulttuurihistorian lisäksi Akheronissa mennään ekokatastrofin ja luontokadon kuviin, samoin populaarikulttuuriin. Onhan myös Kirkan ”Varrella virran” oman aikansa ympäristötietoisuutta.
Kirjailijailta on osa Itä- ja Pohjois-Helsingin kirjastojen Puheenvuoroja sivistyksestä -tapahtumakiertuetta. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät, vapaa pääsy.

to 12.9. klo 18-19.30 luennoin Toni Morrisonin kirjojen maagisrealistisista ja uskonnollisista tasoista Opistotalon kirjastossa, Helsinginkatu 26 (2. krs.)
Afroamerikkalaisen kirjallisuuden Grand Old Lady Toni Morrisonin (1931-2019) tuotannossa kohtaavat kansanperinne, kummitusjutut, vapautuksen teologian sävyttämä katolilaisuus, mustien vapausutopiat ja tekstin vapaa virta ja svengi.
Nyttemmin häntä on alettu pitää myös ”afrofuturismiksi” kutsutun taidesuuntauksen yhtenä esiäitinä.
Toisaalta nobelistin asemasta huolimatta Morrisonin keskeisiä kirjoja yritetään vähän väliä saada pois kouluista ja kirjastoista Yhdysvaltain eri osavaltioissa.
Luennolla näistä kuumista kirjoista ovat käsittelyssä erityisesti Sinisimmät silmät (1970), Solomonin laulu (1977) ja Minun kansani, minun rakkaani (1987).
Työväenopisto järjestää, vapaa pääsy.


to 19.9. klo 18-19 haastattelen Rosebud Sivullisessa Kaisaniemessä suomentaja Titia Schuurmania (s. 1966). Aiheena on hänen uusi Ursula K. Le Guin -suomennoksensa Kompassiruusu (Moebius 2024).Kompassiruusun novellit ovat Le Guinin (1929-2018) räiskyvimmältä luomiskaudelta, 1970-luvulta 1980-luvun alkuun. Alkuteos The Compass Rose palkittiinkin Locus-palkinnolla vuoden 1982 parhaana yhden kirjailijan novellikokoelmana.
Kokoelman novellien kirjo ulottuu kaikkiin kompassisuuntiin. “Uudessa Atlantiksessa” mantereita nousee syvyyksistä toisten puolestaan vajotessa mereen. “Sisäkanava” on hulvaton kuvaus avaruusaluksen miehistön ja avaruusolion kohtaamisesta, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kokoelman päättävä “Sur” vie meidät sadan vuoden takaisen naisten retkikunnan matkassa Etelänavalle.
Lukijalle välittyy sekä kirjailijan rajaton mielikuvitus että myös syvä huoli ympäristöstä ja yhteiskunnasta, luonnon tuhoutumisesta ja kansalaisvapauksien tukahtumisesta.

Marraskuu
ti 12.11. klo 18-19 haastattelen kirjailija Joel Haahtelaa (s. 1972) Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa.
Haahtelan impressionistisissa, pieniin merkityksellisiin hetkiin kiinnittyvissä pienoisromaaneissa ollaan liikkeellä Euroopassa ja hahmojen sisäisissä mielenmaisemissa samaan aikaan. Niin myös hänen 15. romaanissaan Marijan rakkaus (2024). Se on kuvaus rakkauden haamusärystä ja Bosnian sodan pitkistä varjoista.
Teoksen kirjailijapäähenkilö kohtaa serbialaisen ex-tyttöystävänsä ja suuren rakkautensa Marijan Triesten juna-asemalla 25 vuoden jälkeen. Takana on yhteinen aika Prahassa 1990-luvulla. Mystiset, unenomaiset tapahtumat seuraavat toisiaan. Tuntuu, kuin aika kiertyisi kerälle.
Samalla tehdään Haahtelalle ominaisia koukkauksia kulttuurihistoriaan, keskiaikaisesta kirkkotaiteesta Franz Kafkaan ja Andrei Tarkovskiin.
Kirjailijailta on osa Itä- ja Pohjois-Helsingin kirjastojen Puheenvuoroja sivistyksestä -tapahtumakiertuetta. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät, vapaa pääsy.


ma 25.11.2024 klo 18.30-20 luennoin Kanneltalon luokassa 1 Brooklynin kirjallisesta suojeluspyhimyksestä, vappuaattona edesmenneestä Paul Austerista (1947-2024).
Käsittelyssä on erityisesti hänen viimeiseksi jäänyt romaaninsa Baumgartner (2023). Sen nimihenkilö, seitsenkymppinen leskimies ja Princetonin yliopiston filosofian professori herää kymmenvuotisen suruajan jälkeen tajuamaan ihmiset ympärillään.
Baumgartner on monia edeltäjiään keskitetympi, melankolisen eleginen romaani. Mutta turha luullakaan, että Auster vieläkään tyytyisi pelkästään tarpomaan murheen laaksossa. Tai kertomaan vain yhtä tarinaa.
Auster ehti kulkea pitkän matkan New York -trilogian postmoderneista minuuden peilisaleista ja eksistentialistisesta ahdistuksesta ihmisiin ja arkeen päin. Hän jätti testamentikseen aikuisten sadun ventovieraiden avusta ja hyväntahtoisuuden voimasta.
Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät, vapaa pääsy.


Joulukuu
Ma 2.12. klo 15-16
haastattelen Kanneltalon kahvilan stagella Kirsi Pihaa (s. 1967) ja Hannu Mäkelää (s. 1943) heidän ainutlaatuisesta kirjallisesta ystävyydestään. Piha on tietokirjailija ja viestinnän moniottelija. Mäkelä taas työn sankari, joka on julkaissut yli 140 teosta.
Kirjekokoelma Pimeän yli (2020) sisältää Pihan ja Mäkelän kirjeenvaihdon talvelta 2019-2020 ja pohdintoja ihmisenä olemisen taidosta. Levoton lukija (2023) on Pihan esseekokoelma kirjallisuudesta, äitiydestä, ikääntymisestä, kuolemasta ja rakkaudesta. Mäkelän uusin teos Kasper – mies ja tie (2024) on rakkaudenkaipuun sävyttämä aikalaisromaani ja kehityskertomus.
Työväenopisto, Kanneltalo ja Kannelmäen kirjasto järjestävät, vapaa pääsy.