Ajankohtaista

Heinäkuu

pe 30.7. klo 14 – 14.30 olen Nuorten lavan haastateltavana Sylvään koulun yläkerrassa. Juuso Huhtivuo juontaa, Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmaa. Katso lisää: https://vanhankirjallisuudenpaivat.com/

pe 30.7. klo 15.30 – 16.30 olen ”Valheita tulevaisuudesta?” -paneelikeskustelussa Sylvään koulun juhlasalissa. Mukana myös Magdalena Hai, J. Pekka Mäkelä ja Tiina Raevaara juontajan ominaisuudessa. Aiheena on, miten hyvin scifi ja spefi onnistuvat tulevaisuuden ennustamisessa – ja tarvitseeko niiden edes niin tehdä? Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmaa.

Syyskuu

ke 8.9. klo 17 – 18.30 luennoin Barack ja Michelle Obaman omaelämäkerroista otsikolla ”Korkean tason tunnustuksellisuutta”. Luento aloittaa ”Yhdysvaltojen kirjallisuutta” -luentosarjan, jonka olemme ideoineen Esa Mäkijärven ja Päivi Hytösen kanssa. Työväenopiston ohjelmaa, Opistotalon Helsinginsali (4. krs.).

to 16.9. klo 18 – 19.30 haastattelen Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa kirjailija-valokuvataiteilija Hanna Weseliusta (s. 1972). Aiheena on erityisesti hänen toinen romaaninsa Sateenkaariportaat (WSOY 2021). Siinä pohditaan miehen muuttuvia rooleja, naisvihaa, ääriliikkeiden nousua, värien muuttumista ja kunnian katoavaisuutta. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät, striimi on tulossa kirjaston Facebook-sivuille.

ke 22.9. klo 17 – 18.30 luennoin Paul Austerista ja Siri Hustvedtista. Otsikkona on periromanttisesti ”New York, New York”. Työväenopiston ohjelmaa, Opistotalon Helsinginsali (4. krs.).

Lokakuu

ke 6.10 klo 17 – 18.30 luennoin kahdesta amerikkalaiseepoksesta, jotka edustavat 1900-luvun jälkipuolen vasta- tai varjohistoriankirjoitusta, eli Philip Rothin trilogiasta Amerikan pastoraali, Mieheni oli kommunisti ja Ihmisen tahra ja Don DeLillon romaanista Alamaailma. Työväenopiston ohjelmaa, Opistotalon Helsinginsali (4. krs.).

ma 11.10. klo 18.30 – 20 luennoin Kanneltalossa, Kannelmäen kirjastossa Frank Herbertin ekologisen scifin perusteoksesta Dyyni, sen jatko-osista sekä David Lynchin ja Denis Villeneuven elokuvista. Perusajatuksenani on se, miten massiivinen Dyyni-hypetys oikeastaan kääntyy Herbertin antiautoritaarista perusfilosofiaa vastaan. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

to 14.10. klo 18 – 19.30 haastattelen Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa viime vuoden esikoiskirjailija Anna Soudakovaa (s. 1983). Pietarilaissyntyisen Soudakovan romaani Mitä männyt näkevät (Atena 2020) punoo yhteen viisi sukupolvea, Stalinin vainot, uzbekistanilaisen lapsuuden ja turkulaisen maahanmuuttaja-arjen. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät, striimi on tulossa kirjaston Facebook-sivuille.

ke 27.10. klo 17 – 18.30 luennoin runoilijoista Robert Lowell, Anne Sexton, Louise Glück ja Amanda Gorman otsakkeella ”Nykylyriikan tilkkutäkkilippu”. Työväenopiston ohjelmaa, Opistotalon Helsinginsali (4. krs.).

Marraskuu

ti 9.11. klo 18 – 19.30 haastattelen Vuosaaren kirjastossa Vuotalon 20-vuotispäivien kunniaksi kirjailija Heidi Köngästä (s. 1954). Hänen uusin romaaninsa Siivet kantapäissä (Otava 2021) on kuvaus naisesta, joka pitää intohimoa johtotähtenään ja rakastaa ketä haluaa. Päähenkilö Marja kasvaa vankilaympäristössä, aloittaa yliopiston, vaihtaa näyttelijäksi, mutta päätyy ohjaajaksi Radioteatteriin Olavi Paavolaisen alaisuuteen. Köngäksen lähihistoriaa, poliittista historiaa, totta ja fiktiota lomittavien naiskuvien, kuten Hertta (2015), Sandra (2017) ja Mirjami (2019) sarja jatkuu. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät, striimi on tulossa kirjaston Facebook-sivuille.

ma 15.11. klo 18 – 19.30 haastattelen Stoassa, Itäkeskuksen kirjastossa muusikko-kirjailija Pelle Miljoonaa (s. 1955). Punkin ja uuden aallon pioneeri on kirjoittanut on the road -henkisiä romaanejaan jo 1980-luvulta. Uusin eli Shiva-kuu (Like 2021) on hänen kuudestoista kirjansa ja sijoittuu monen edeltäjänsä tapaan Intiaan. Työväenopisto ja Itäkeskuksen kirjasto järjestävät.

ke 17.11. klo 18 – 19.30 haastattelen kirjailija Hassan Blasimia (s. 1973) Malmitalossa, Malmin kirjastossa. Aiheena on erityisesti hänen romaaninsa Kelloja ja vieraita (WSOY 2021). Kansainvälisestikin kiitetyn Blasimin uusimmassa teoksessa mosulilainen kokin apupoika Elias päätyy kauas kotimaastaan Irakista. Hän on vieras omassa maassaan, jonka Isis on kaapannut, sekä myöhemmin vieras vieraalla maalla, turvapaikanhakijana Pohjolassa. HUOM.! Tapahtuma on suomen- ja arabiankielinen. Blasimia tulkkaa hänen kirjojensa suomentaja Sampsa Peltonen. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät. HUOM!!! Tilaisuus joudutaan perumaan sairastapauksen vuoksi, uutta iltaa etsitään keväälle 2022.

Joulukuu

ma 13.12 klo 17 – 17.45 alustan Vuotalon Vuosalissa Louisa May Alcottista (1832 – 88), hänen elämästään ja ajastaan. Heti perään eli klo 18 esitetään uusin, Greta Gerwigin vuonna 2019 ensi-iltansa saanut elokuvaversio Alcottin pääteoksesta Pikku naisia. Siinä alkuteoksen tarinaan on lomitettu Alcottin omia elämänvaiheita naisasia-aktivistina ja kirjailijanalkuna. Vuotalo järjestää.

ke 15.12. klo 18-19.30 haastattelen kirjailija ja teatteriohjaaja-käsikirjoittaja Joel Elstelää (s. 1961) Malmitalossa, Malmin kirjastossa.

Hänen Finlandia-ehdokkaaksi valittu romaaninsa Sirkusleijonan mieli (WSOY 2021) sijoittuu vuoden 1940 Saksaan ja Puolaan. Kolmas valtakunta yrittää pakottaa kuljeskelevaa maagista sirkusseuruetta omiin propagandatarkoituksiinsa, mutta originelleilla elämäntaiteilijoilla on omat tahtonsa ja juonensa. Romaanin iso teema eli taiteilijanvapaus totalitaaristen voimien puristuksessa on nyky-Euroopassa mitä ajankohtaisin. Elstelä on Mika Waltarin tyttärenpoika, joka dramatisoi viimeksi tänä syksynä yhden Komisario Palmuista Tampereen komediateatterille. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.