Ajankohtaista

2020

Syyskuu

to 10.9. klo 10 – 11.30 olen Opistotalon kirjastossa (Helsinginkatu 26, 2. krs) Päivi Hytösen haastateltavana. Aiheena kaikki kolme tämän hullun vuoden kirjaa eli Helsinki Underground, Tanssii kirjainten kanssa ja Parasta katseluaikaa. Helsingin työväenopisto järjestää.

ma 14.9. klo 18 – 19.30 haastattelen Stoassa, Itäkeskuksen kirjastossa runoilija Aura Nurmea. Hän on kahdella kokoelmallaan, eli Villieläimiä (Kolera 2016) ja Leijonapatsailla (Otava 2020), tuonut arjen rosoja, omaelämäkerrallisuutta ja pätkätyösukupolven tuntoja kirjallisuuteemme. Lisäksi hän on ahkera lavarunoilija, tehnyt töitä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parissa ja toimittanut heidän omista, spoken word- ja rap-henkisistä runoistaan valikoiman Voidaan puhua jossitellen (Kosmos Kirjat 2019). Työväenopisto ja Itäkeskuksen kirjasto järjestävät.

to 17.9. klo 18 – 19.30 haastattelen Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa Kreetta Onkelia. Hän on proosassaan kunnostautunut suomalaisen yhteiskunnan nurjien puolten kuvaajana, alkaen heti esikoisesta eli lasisen lapsuuden omaelämäkerrallisesta kuvauksesta Ilonen talo (WSOY 1996). 2010-luvun lastenkirjojen ja kuunnelmien jälkeen Onkeli tekee nyt comebackia aikuisten kirjailijana romaanilla Meiltähän tämä käy (WSOY 2020). Se on samaan aikaan traaginen ja satiirinen romaani elämäntapaoppaiden ja self help -kirjallisuuden Suomesta, sen uudesta luokkajaosta, illuusioiden pettävyydestä ja lapsiperheiden tilanteesta. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

ke 30.9. klo 18 – 19.30 haastattelen Malmitalolla, Malmin kirjastossa Sirpa Kähköstä. Hänen Kuopio-sarjansa kahdeksannessa osassa Muistoruoho (Otava 2019) kartoitetaan jälleen vivahteikkaasti ja detaljirikkaasti suomalaista arjen historiaa, isoäitien ja lastenlasten suhteita. Eletään vuotta 1972, Vietnamin sota aktivoi sotaveteraanien ja Karjalan-evakkojen traumaattisimpia muistoja. Eikä Sortavasta ole lopultakaan pitkä matka Saigoniin, tai Laatokan rannoilta Indokiinan napalmin polttamille riisipelloille. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

Lokakuu

to 1.10. klo 18 – 19.30 haastattelen Maunula-talon Metsäpurosalissa Tiina Raevaaraa. Kirjailija, tiedetoimittaja ja Turun yliopiston työelämäprofessori Raevaaran uusin romaani Kaksoiskierre (Like 2020) on kauhuun vivahtava psykologinen trilleri geeniteknologian ja perinnöllisyystieteen maailmoista. Mary Shelleyn Frankensteinin tuhonäyt lomittuvat Matti Yrjänä Joensuun poliisiromaaneille ominaiseen lakonisuuteen ja intensiteettiin. Työväenopisto ja Maunulan kirjasto järjestävät.

ti 6.10. klo 17 – 18.30 haastattelen Kanneltalon auditoriossa Pajtim Statovcia. Finlandia-voittajan ja kansainvälisestikin parhaillaan breikkaavan Statovcin kolmas romaani Bolla (Otava 2019) on rajoja rikkova rakkaustarina kahdesta nuoresta miehestä, albaanista ja serbistä, juuri kun Kosovon sodan hulluudet ympärillä alkavat. Samoin myyteistä, identiteetin häilyvyydestä ja raadollisesta rakkaudesta. Työväenopisto, Kanneltalo ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

ke 7.10. klo 17 – 18.30 olen Arabianrannan kirjastossa (Hämeentie 135 A) Jorma Hyvösen haastateltavana. Aiheina Helsinki Underground ja Tanssii kirjainten kanssa. Tilaisuus on osa Uudenmaan Kirjoittajien kirjakahvila-sarjaa.

ma 19.10. klo 18.30 – 20 luennoin Kanneltalossa, Kannelmäen kirjastossa Ray Bradburyn elämästä ja tuotannosta. Elokuussa tuli täyteen sata vuotta Bradburyn syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi tarkastelussa ovat erityisesti Bradburyn maagisrealistiset ja kauhufantastiset teokset, samoin viattomuuden lopun ja murrosiän siirtymäriittien tematiikka. Siis sellaiset pikkukaupunki-Amerikan kuvaukset kuin keväällä suomeksi ilmestynyt Voikukkaviiniä (Vaskikirjat 2020). Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.


Helsingin kirjamessut verkossa -ohjelmaa, osoitteessa https://kirjamessut.messukeskus.com/. Livenä tuolloin, tulossa katsottavaksi myös arkistoon.

  • Utopiaa! (Jani Saxell: Helsinki Underground & Piia Leino: Yliaika, haastattelijana Ville Hytönen) sunnuntai 25.10. klo 12 – 12.30

Marraskuu

ti 3.11. klo 18 – 20 luennoin Töölön kirjaston Waltari-salissa 1930-luvun Pitkänsillan halkomasta Helsingistä suomalaisessa kirjallisuudessa, etenkin Mika Waltarin romaanista Surun ja ilon kaupunki (1936), Helvi Hämäläisen romaanista Katuojan vettä (1935) ja Elvi Sinervon novellikokoelmasta Runo Söörnäisistä (1937). Mika Waltari-seura järjestää.

ke 4.11. klo 18 – 19.30 olen Malmitalossa Malmin kirjastossa energisen ja samalla analyyttisen Esa Mäkijärven haastateltavana. Aiheena kaikki kolme tämän hullun vuoden kirjaa eli Helsinki Underground, Tanssii kirjainten kanssa ja Parasta katseluaikaa. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

ma 9.11. klo 17 – 18 alustan Vuotalon Vuosalissa Jules Vernen elämästä ja tuotannosta. Heti perään, klo 18 alkaen esitetään Richard Fleischerin elokuva Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1954). Työväenopisto ja Vuotalo järjestävät.

ke 18.11. klo 18 – 19.30 haastattelen Paloheinän kirjastossa kirjailija-psykologi Joel Haahtelaa. Haahtelalla tuntuu olevan 2010-luvun kirjoissaan jatkuvasti uuden etsintä menossa. Tähtikirkas, lumivalkea (Otava 2013) ja Mistä maailmat alkavat (Otava 2017) ovat sisarteoksia, täysipainoisia, intohimoisia taiteilijaromaaneja sekä tietenkin 1900-luvun kuvauksia. Välimerelliseen luostariympäristöön sijoittuvassa pienoisromaanissa Adèlen kysymys (Otava 2019) tie vie sisäänpäin. Mukana on uskonnollista tematiikkaa, armon ja ihmeen pohdintaa tämän ajan todellisuudessa. Hengittämisen taito (Otava 2020) jatkaa tällä linjalla. Haahtela on melkoinen oman tiensä kulkija, tässä ironian, skeptisyyden ja autofiktiolla revittelyn kyllästämässä ajassa. Työväenopisto ja Paloheinän kirjasto järjestävät.

to 19.11. klo 18 – 19.30 haastattelen Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa kirjailija-toimittaja Karo Hämäläistä. Hänen sopivasti Linnan satavuotisjuhlasyksyksi ilmestyvä elämäkertaromaaninsa Kansalliskirjailija (WSOY 2020) kertoo Väinö Linnan elämästä, aina nuoresta mustan rakkauden ja dostojevskiläisen uskonnollisen etsinnän riivaamasta tehdasduunarista myöhempiin vaiheisiin, kuten rimpuiluun julkisuutta pakoon ja valmiista rooleista eroon. Vastaavaa suurta yksinäistä ja kansallisen mytologian hahmoa Hämäläinen kuvasi myös edellisessä romaanissaan eli Paavo Nurmi -aiheisessa kirjassa Yksin (WSOY 2015). Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

la 21.11. olen klo 15 – 15.30 Leena Nikulan haastattelussa Helsinki Undergroundista Työväenliikkeen kirjastossa (Sörnäisten rantatie 25 A).

ke 25.11. klo 18 – 19.30 haastattelen Malmitalossa, Malmin kirjastossa kirjailija-lauluntekijä-muusikko-tuottaja Samuli Laihoa. Hän on muusikkona tunnettu muun muassa Hearthillistä, Ismo Alanko Säätiöstä ja kahdesta soololevystään. Laihon kaunokirjallinen esikoinen Topliner (Like 2018) kuvaa musiikkibisneksen raadollista lumoa. Viimekeväinen Lasiseinä (Like 2020) taas on omaelämäkerrallinen romaani äidin alkoholismista ja kuolemasta, pakenemisesta ja menneisyyden kohtaamisesta.  Samalla se kuvaa taiteilijaelämää arjen ja isyyden näkökulmasta. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.