Skip to content

Ajankohtaista

Syyskuu

to 22.9. klo 18-19.30 haastattelen irakilaistaustaista kirjailija-näytelmäntekijä-elokuvaohjaaja Hassan Blasimia (s. 1973) Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa.

Blasim on ehtinyt kerätä maailmalla kiitosta erityisesti vauhdikkaana ja värikkäänä novellistina. Teksteissä sivallellaan niin ääriliikkeitä, Lähi-idän poliittisia olosuhteita kuin Pohjolan hyväosaisten asukkien muukalaiskammoa. Kuvia kumartelematon linja jatkuu myös Blasimin uusimmassa teoksessa, kahden pienoisromaanin kudelmassa Kelloja ja vieraita (WSOY 2021).

Tilaisuus on suomen- ja arabiankielinen. Blasimia tulkkaa hänen kirjojensa hovisuomentaja Sampsa Peltonen. Kaksikielisestä kirjailijaillasta järjestetään live-striimi kirjaston Facebook-sivulle.

Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

Lokakuu

ma 3.10. klo 18-19.30 haastattelen Kannelmäen kirjastossa, Kanneltalossa viime vuoden esikoiskirjailija Meri Valkamaa (s. 1980). Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittanut romaani Sinun, Margot (WSOY 2021) liikkuu 1980- ja 2010-luvuilla yhtä aikaa. Se kuvaa nuoren Viljan isän etsintää, rakkauden vaikeutta tai mahdottomuutta ja muistojen häilyvyyttä. Romaanin taustalla jyrisevät maailmantapahtumat, kuten Berliinin muurin murtuminen ja Itä-Saksan reaalisosialismin romahdus, ovat jälleen mitä ajankohtaisimpia.

Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

ma 10.10. klo 18-19 haastattelen Itäkeskuksen kirjastossa, Stoassa kirjailija-toimittaja Elina Hirvosta (s. 1975) ja ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmedia (s. 1987). Heidän yhteisteoksensa Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY 2022) on omaelämäkerrallinen kasvukertomus maahanmuuttajanaisesta kahden kulttuurin välissä. Samoin yksilöllisyyden ja erilaisuuden kaipuusta Suomen somaliyhteisön sisällä, ja Koraanista myös löytyvästä vapautuksen ja tasa-arvon sanomasta.

Työväenopisto ja Itäkeskuksen kirjasto järjestävät.

ma 24.10. klo 18.30-20 luennoin Kanneltalossa, Kannelmäen kirjastossa venäläisistä scifi-kirjailijaveljeksistä Arkadi (1925-1991) ja Boris (1933-2012) Strugatskista. He aloittivat 1950-luvulla utopistisosialisteina, mutta muuttuivat kirja kirjalta yhä kriittisemmiksi neuvostoyhteiskuntaa kohtaan. Scifi, tai veljesten omin termein “yhteiskuntafantasia”, antoi tähän hyvät mahdollisuudet.

Suomennetuista teoksista muun muassa Stalker eli Huviretki tienpientarelle ja Miljardi vuotta ennen maailmanloppua pohtivat ihmiskunnan pienuutta todella vieraan, meille käsittämättömän sivilisaation edessä. Hankalaa olla jumala kääntää asetelman ympäri, kun Maapallon lähettiläät eivät voi ohjeidensa vuoksi puuttua synkässä barbariassa vellovan planeetan valtapeleihin.

Puhetta tulee myös kahdesta tunnetusta Strugatski-filmatisoinnista: Andrei Tarkovskin Stalkerista (1979) ja Aleksei Germanin vuosikausia valmistelemasta jättiläistyöstä, postuumisti valmistuneesta elokuvasta Hankalaa olla jumala (2013).

Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

Marraskuu

to 10.11. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa kirjailija-toimittaja Piia Leinoa (s. 1977). Viisi romaania julkaissut Leino tunnetaan erityisesti jylhästä, uuden sisällissodan jälkeiseen vuoden 2058 Helsinkiin sijoittuvasta dystopiastaan Taivas (S&S 2018). Se voitti Euroopan Unionin kirjallisuuspalkinnon ja lähti kääntymään maailman kielille. Esikoisen, Tosi-TV-maailmaan sijoittuvan satiirin ja kolmen dystopian jälkeen Aarteidesi aikakirjat (S&S 2022) on Leinon ensimmäinen, 2100-luvulle sijoittuva utopiaromaani.

Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.