Ajankohtaista

Kevään 2021 tapahtumat

tammikuu

ma 25.1. klo 18.30-20 luennoin Mika Waltarista Kanneltalon kirjallisuus-sarjassa.  Otsikkona on ”Suurkaupunkia etsimässä – Mika Waltarin 1920-30-lukujen Helsinki”.  Toteutetaan Google Meet -yhteydellä kirjallisuuspiiriläisille ja muille halukkaille. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

to 28.1. klo 18-19.30 haastattelen Laura Gustafssonia Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa. Hänen uusimmassa teoksessaan Rehab (Into 2020) heitetään hyvästejä kaikelle turhalle krääsälle, kulutukseen ja kotien tuunaamiseen perustuvalle yhteiskunnalle. Tuomiopäivän ja uuden alun romaani seuraa ihmisjoukkoa, joka vetäytyy Vuosaaren tornitaloon opettelemaan uutta elämäntapaa. Rehab on ekokatastrofin teemoineen verrannollinen Gustafssonin aiemmalle romaanille Korpisoturi (Into 2016), jossa tervehditään vääjäämätöntä tuhoa välinpitämättömästi, jopa ilolla. Gustafsson on ajankohtainen myös esikoisteoksensa Huorasatu (Into 2011) perustuvan elokuvan kautta. Työväenopiston ja Vuosaaren kirjaston tilaisuus EI OLE koronatilanteen vuoksi avoin yleisölle. Se on katsottavissa kirjaston sivuilla Facebook Live -striimauksena ja tallenteena kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen.

helmikuu

ma 1.2. klo 18-19.30 haastattelen Heikki Herliniä Kanneltalon kahvilan stagella. Aiheena on hänen rosoisen elämänmakuinen esikoisteoksensa Tuollapäin on highway (Teos 2020). Se on kirja isästä, pojasta ja ikuisesta ikävästä, samoin suursijoittajan, ”cowboyjournalistin” ja kirjankustantajan Niklas Herlinin (1963-2017) muotokuva. Individualistinen Herlin ei buutseineen ja farkkuineen koskaan täysin sopeutunut sliipattuun bisnesmaailmaan, vaan perusti mieluummin Uusi Suomi -verkkolehden ja Teos-kustantamon. Hänen sosiaalinen omatuntonsa näkyi muun muassa kehitysvammaisten lasten avustustyössä. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät. Mikäli koronatilanne sallii, kyseessä on yleisötilaisuus. Se tullaan joka tapauksessa striimaamaan kirjaston Facebook-sivuille. Tallenne on katsottavissa vielä kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen.

maaliskuu

ke 17.3. klo 18-19.30 haastattelen Maria Peuraa Malmitalossa, Malmin kirjastossa. Pohjoisen kasvatin, luonnonlapsen ja urbaanishamaani Peuran uusin romaani Kantajat (Otava 2020) kuvaa 1950-luvun Tornionjokilaaksoa, sen lahkolaisia ja salakuljettajia lapsinäkökulmasta, koulutyttö Sofian silmin. Luvassa on kiellettyjä tunteita, traagista pohjavirettä, kyläyhteisön sosiaalista läpileikkausta ja rouheaa murretta. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

to 18.3. klo 18-19.30 haastattelen Anna Kortelaista Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa. Kortelainen on pitkän linjan taidehistorioitsija ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut genrerajoja rikkovasti faktaa ja fiktiota hänelle erityisen rakkaista 1800-1900-luvun vaihteen kulttuuripersoonista, kuten Albert Edelfeltistä ja L. Onervasta. Tulirinta (Tammi 2020) on tavallaan jatkoa Virginielle! (Tammi 2002), Edelfeltin rakastajattaren ympäri Eurooppaa sinkoilevalle tarinalle. Romaanin aiheena on Edelfeltin nuorena kuollut Erik-poika, jonka sisäinen erilaisuus ja maailmanparannuksen intomieli jäävät keuhkotuberkuloosin jalkoihin. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.