Skip to content

Ajankohtaista

Maaliskuu

to 3.3. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa runoilija Saila Susiluotoa.

Puhetta on erityisesti Kehrästä (Otava 2021), Susiluodon ensimmäisestä proosateoksesta kahdeksan runokokoelman jälkeen. Kehrän sivuilla kohtaavat omaelämäkerrallisuus ja matkapäiväkirja välimerellisistä maisemista, samoin kirjailijan huoli ja voimattomuus lajikadon ja ilmastonmuutoksen edessä.

Myös sadut ja myytit ovat teoksessa vahvasti läsnä. Susiluodon aiemmissa runokokoelmissakin on uudelleenkirjoitettu myyttejä, kiinalaista I Chingiä  eli Muutosten kirjaa ja Georges Bizet’n Carmen-oopperaa, tuotu klassiset tarinat osaksi nykyistä lähiö- ja ostoskeskustodellisuuttamme.

Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät. Live-striimaus tulossa kirjaston Facebook-sivuille.

to 31.3. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa, Vuosaaren kirjastossa kirjallisuuden moniottelija Jarkko Tonttia.

Hänen aikalaisromaaniensa sarja jatkui viime vuonna teoksella Haava (Otava). Näkökulmatekniikkalla kerrotussa romaanissa ääneen pääsevät huumeisiin kuoleva Jemina, hänen äitinsä Greta ja isänsä Johannes. Surutyön ja jokaisen vanhimman pahimman painajaisen ohella Haava käsittelee addiktioita: hahmot ovat koukussa kuka huumeisiin, kuka alkoholiin tai jatkuvaan some-läsnäoloon.

Tänä keväänä ilmestyy Tontin uusin nuortenfantasia, Vedeera ja polttavan auringon maa (Aviador). Runoilijana hän pääsi viimeksi vauhtiin ilkikurisella kokoelmalla Lain laita (Aviador 2020). Siinä viranomaiskielen ja byrokratian omituisuudet törmäävät tavallista arkeaan eläviin ihmisiin.

Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät. Live-striimaus tulossa kirjaston Facebook-sivuille.

Huhtikuu

ma 4.4. klo 18.30-20 luennoin Kanneltalossa, Kannelmäen kirjastossa Stephen Kingin elämästä ja teoksista. Yhtenä juonteena ovat kirjailijantyöhön liittyvät demonit ja pelot, Hohdon, Piinan, Pimeän puolen ja Kalpean aavistuksen kaltaisissa teoksissa. Toisena taas Kingin muuntautumiskyky: hänestä on nyttemmin kuoriutunut maankiertäjien ja Mainen osavaltion syrjäseutujen myötäelävä ja arkisen lämmin kuvaaja, Mark Twainin tai John Steinbeckin tapaan. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

ma 25.4. klo 18-19.30 haastattelen Kanneltalon kahvilan stagella ortodoksipappi ja tietokirjailija Johannes Lahtelaa. Hänen teoksensa Samuli – Pimeydestä valoon (Otava 2021) kuvaa Samuli Edelmannin varttumista taiteilijaperheessä, vaiheita elokuva- ja musiikkipiireissä, rimpuilua julkisuuden kanssa ja kuoleman porteille vievää kujanjuoksua kuningas alkoholin kanssa. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

Toukokuu

La 14.5.2022 klo 14:00 – 16:30 Opistotalon Viipurinsalissa Muistoja Ilpo Tiihosesta, Kallion runoilijasta. Keväinen juhla kaikkeuden kuokkavieraan, Helsingin laitapuolen laulujen tekijän, näytelmäkirjailijan, lastenlyyrikon ja venäläisten kumousrunoilijoiden suomentaja Tiihosen merkeissä. Runoja, puheita ja musiikkia. Työväenopisto järjestää, tarkempi ohjelma tulossa huhtikuussa.