Skip to content

Uuden ihmisen kaupunki (2023)

Rakkaudentunnustus Helsingille, missä on aina sijansa nuoruuden vimmalle.

Uuden ihmisen kaupunki on romaani, joka uhkakuvien keskelläkin katsoo tulevaisuuteen toiveikkaasti.

Entisiä aikoja haikailevat vanhauskoiset hallitsevat vuoden 2048 Helsinkiä. He haluavat hävittää tekoälyn ja tietoverkot, katkaista sähkönjakelun ja siirtyä ekologiseen totalitarismiin, jossa heikoilla ei ole sijaa. Samaan aikaan viemärien valtias Suonsilmäjumala tekee omia siirtojaan. Pääkaupunki uhkaa muuttua totaaliseksi harhainmaaksi ja surmanloukoksi.

Kilpineidot Verna, Emppu ja Paloma ovat ylivoimaisen tehtävän edessä: Helsinki on vapautettava hirmuvallasta, mutta se vaatii tilintekoa vaietun ja unohdetun menneisyyden kanssa.

Emppu ja Paloma päätyvät Suomenlinnaan, missä Helsingin oikukkaat henget hengailevat. He tapaavat Viaporin kuolleita komendantteja, tsaarinvallan aikaisia kahlevankeja, Helsingin suurpommitusten ilmatorjuntalottia sekä kulttuuripersoonia ja esoteeris-eettisiä pohdiskelijoita Helmi Krohnista Perttu Häkkiseen, Yrjö Kallisesta Ior Bockiin.

Verna matkustaa aikaportaalin läpi 1920-luvulle. Siellä hän kohtaa kaupungin kuuluisimmat pirtutrokarit Gunnar Levanderin ja Algoth Niskan, joiden ikivanhat salakuljetusreitit osoittautuvat hyödyllisiksi vielä 120 vuotta myöhemminkin. Vernan paluu omaan aikaansa taas on kiinni viranomaisia pakoilevasta unisaarnaajasta ja oman uskonlahkonsa profeetasta Maria Åkerblomista.

Uuden ihmisen kaupunki yhdistelee dystopiaa, maagista realismia, Helsingin 1800- ja 1900-lukujen historiaa ja tulevaisuuden maailmoja omintakeiseksi kudelmaksi. Genrerajoja rikkova romaani jatkaa Kalasataman lukiolaisten, nuorten ja rohkeiden Kilpineitojen saagaa. Se on itsenäinen jatko-osa kiitetylle teokselle Helsinki Underground (2020).

Lukija saattaa löytää Uuden ihmisen kaupungista yhtymäkohtia omaan ääriliikkeiden ja väärien profeettojen todellisuuteemme. Tai sitten allegorian ukrainalaisten puolustustaistelusta ylivoimalla päälle jyräävää vihollista vastaan.

Tällaiset tulkinnat eivät välttämättä ole ollenkaan väärillä jäljillä.

Romaani ilmestyy 27.4.2023.