Skip to content

Helsinki Underground (2020)

Helsinki Underground

Huomisen hurmaa ja eilisen nostalgiaa 2040-luvun Helsingissä

Kun syksyllä 2047 Helsingin Kalasatamassa alkaa kadota ihmisiä, Verna ja hänen ystävänsä Emppu ja Paloma ryhtyvät tutkimaan tapauksia.

Lammassaareen leiriytyneet vanhauskoiset herättävät epäilyksiä, mutta jäljet johtavat myös läheisen keinosaaren erityistalousalueelle ja Östersundomin Muinaismetsään.

Kaduille alkaa ilmestyä hahmoja menneisyydestä, ja tuntuu kuin koko kaupunki olisi mennyt sekaisin: verisen kevään 1918 Sörnäistenkaupunki on herännyt eloon ja Madame Tupun salongissa kohtaavat kieltolain aikaiset merkkihenkilöt.

Helsinki Underground on maaginen romaani, jossa huikeat fantasiat kohtaavat raadollisen realismin. Kirjassa sukelletaan kaupungin monenkirjaviin kerrostumiin ja ennustetaan seuraavien vuosikymmenten trendit ja mullistukset.

Helsinki Underground ruodittavana Kult TV:ssä.

Jani Saxell Katja Ståhlin haastateltavana Radio Nostalgiassa.

”Kirjan sympatiat ovat selvästi niiden puolella, jotka vielä uskovat aitoon rakkauteen ja elämään teknologian ulkopuolella. Teoksen loistavin oivallus on se, että futuristisesta asetelmasta huolimatta pääosassa on menneisyys. Samalla kun teknologia kehittyy, kaupungin historialliset hahmot heräävät henkiin: nähdään Ruotsin kuninkaan laivasto Vanhankaupunginlahden satamassa ja saksalaiskenraali Rudiger van der Goltzin vuoden 1918 joukot savustamassa Mediaparkin bolševisteja.”
Vesa Rantama, Helsingin Sanomat

”Kirjasta huomaa, että sen tekijä, paljasjalkainen helsinkiläinen, rakastaa kaupunkiaan ja etenkin sen hämäriä nurkkia. Hän fantasioi tulevaisuudesta, joka on sekä monikulttuurinen että hienosti levoton. (…) Tämäkin Saxellin kirja on viehättävä sekasotku ja vetoava sillisalaatti. Kirjailija hallitsee laajan materiaalinsa ja liikkuu puitteissaan sujuvasti.”
Esa Mäkijärvi, Demokraatti

Jani Saxell Ylen Aamun kirjassa.

Jani Saxell Ylen Ykkösen Luomiskertomuksessa.

Jani Saxell Helsinki-kanavalla.

Jani Saxell Kansan Uutisissa.

Helsinki Underground Kirkossa ja Kaupungissa.

Helsinki Underground Kulttuurimedia Kuiskeessa.

Helsinki Underground Satakunnan Kansassa.

Helsinki Underground Jorman lukunurkassa.

Helsinki Underground Verkko-Spinissä.

Helsinki Underground Siniset helmet -blogissa.

Helsinki Underground Esa Mäkijärven blogissa (Apu-lehti). https://blogit.apu.fi/merkintoja/helsinki-undergroundista/

“Itse ajan olemusta ei kirjailija scifistisessä, dystooppisessa ja utooppisessa rakennelmassaan syvenny tutkimaan, mutta kattaa Suomen pääkaupungin historiasta oleelliset jaksot loistavasti kuvaamalla eri aikojen yksittäisiä tapahtumia ja tulevaisuuden sekamelskaa. Juonta en tohdi paljastaa, mutta päähenkilöinä puuhastelevat 17-vuotias tyttö ja pikkuveli ja heidän kaverinsa ovat uskottavia helsinkiläisiä nuoria 2040-luvulla, ja itse Helsinki juuri sellainen joksi sen voi uskoa muuttuvan. Myös uskonnollinen muinaisliike tuntuu mahdolliselta. Aikakausien sekoittuminen tulevaisuuden Helsinkiin on paikoin riemastuttavaa, enemmin kuin dystopiaa teos tuntuu ajoittain silkalta satiirilta. Absurdistiset otteet ovat antoisia.

(…)

Jani Saxellin romaani on hieno, mutta varsin vaativa lukukokemus. Vaikka teoksen tarinaan sisältyykin jännityselementtejä, se ei ole jännäri ei dekkari. Se on enemmän. Ja paljon enemmän kuin osasin odottaa.”

Harri Erkki, Portti 1/2020